رفتن به محتوای اصلی
x

نشست دانشجویان فعال در حوزه نشریات دانشگاهی با مدیران فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و کارشناسان حوزه نشریات دانشجویی، روز دوشنبه ۲۳ شهریورماه ۱۴۰۵ در سالن لقمان تالار گسترش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.

در این نشست، دکتر جعفرپور، مشاور معاون فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با اشاره به کارکردهای اصلی نشریات دانشجویی، سه محور آموزش، ایجاد نشاط و سرگرمی و اطلاع‌رسانی را از مهم‌ترین مأموریت‌های این نشریات عنوان کرد.

وی با تأکید بر نقش طنز و محتوای انتقادی در ایجاد نشاط اجتماعی، اظهار کرد که نشریات دانشجویی در کنار فعالیت‌های آموزشی و سرگرمی، یکی از مسیرهای مهم اطلاع‌رسانی در جامعه محسوب می‌شوند.

دکتر جعفرپور همچنین با اشاره به شرایط کنونی کشور، بر ضرورت توجه نشریات دانشجویی به تحولات و مسائل جامعه و پرهیز از افراط و تفریط در روایت وقایع تأکید کرد و گفت نشریات می‌توانند در تقویت انسجام اجتماعی، دفاع از هویت ملی و اسلامی و تقویت حس تعلق به ایران نقش مؤثری ایفا کنند.

وی همچنین از آغاز برنامه‌های آموزشی و دوره‌های توانمندسازی در حوزه‌های مرتبط با نشریات دانشجویی از مهرماه خبر داد و افزود این آموزش‌ها و نرم‌افزارهای تخصصی برای دانشجویان دانشگاه‌های مختلف ارائه خواهد شد.

در ادامه، دکتر حضوری، حقوقدان شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشجویی، به تشریح ساختار حقوقی و قوانین حاکم بر فعالیت نشریات دانشگاهی پرداخت.

وی با اشاره به تغییر فضای رسانه‌ای و گسترش شبکه‌های اجتماعی، فعالیت نشریات دانشجویی را یکی از بخش‌های مهم فعالیت‌های دانشگاهی دانست که بستری برای انتشار دیدگاه‌ها، افکار و مطالب دانشجویان فراهم می‌کند.

دکتر حضوری با اشاره به قانون مطبوعات به عنوان قانون مادر در حوزه مطبوعات کشور، توضیح داد که در حوزه نشریات دانشجویی، دستورالعمل اجرایی ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده و چارچوب فعالیت این نشریات را مشخص می‌کند.

وی همچنین ارکان نظارت بر نشریات دانشگاهی را شامل شورای ناظر دانشگاه، شورای فرهنگی دانشگاه و شورای مرکزی ناظر در سطح وزارتخانه‌های علوم و بهداشت عنوان کرد.

بر اساس توضیحات ارائه‌شده، از جمله ضوابط فعالیت نشریات دانشگاهی می‌توان به انتشار نشریه با نام ثابت و تاریخ انتشار، دریافت مجوز برای انتشار و رعایت مقررات مربوط به چاپ و انتشار در دانشگاه اشاره کرد. همچنین اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه نیز می‌توانند با رعایت ضوابط مربوط، نشریه داشته باشند.

دکتر حضوری درباره وظایف کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهی نیز به بررسی درخواست‌های صدور مجوز، نظارت بر عملکرد نشریات، بررسی محتوایی نشریات دانشگاه و برگزاری دوره‌های آموزشی اشاره کرد و تشکیل ماهانه جلسات کمیته ناظر را از دیگر موارد مورد توجه قرار داد.

در بخش دیگری از نشست، دانشجویان دیدگاه‌ها و مطالبات خود را درباره وضعیت نشریات دانشجویی مطرح کردند. یکی از مهم‌ترین مطالبات مطرح‌شده، ضرورت انتشار منسجم و شفاف قوانین و ضوابط نشریات و اطلاع‌رسانی دقیق آن به تمامی دانشجویان بود.

در پاسخ به این مطالبه، بر نقش کارشناسان فرهنگی دانشگاه‌ها در آگاهی‌بخشی به دانشجویان و ارائه راهنمایی‌های لازم در مسیر فعالیت نشریات تأکید شد.

همچنین یکی از دانشجویان با اشاره به ضرورت جلوگیری از سلیقه‌ای شدن نظارت بر محتوای نشریات، خواستار ایجاد سازوکاری شفاف برای بررسی محتوا شد. در پاسخ عنوان شد که تصمیم‌گیری در کمیته ناظر بر اساس ضوابط، شرایط و عرف جامعه و با رأی اعضای کمیته انجام می‌شود و تصمیم نهایی بر مبنای نظر اکثریت اتخاذ خواهد شد.

در ادامه، موضوع برگزاری مشترک جشنواره تیتر ۱۴ توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز مورد بحث قرار گرفت.

دکتر جعفرپور برگزاری مشترک این جشنواره را یک مزیت دانست و اظهار کرد که با این شیوه، برگزیدگان در سطح ملی و کشوری معرفی می‌شوند و سطح رقابت و اعتبار جشنواره افزایش پیدا می‌کند.

در مقابل، برخی دانشجویان با اشاره به کاهش تعداد برگزیدگان در جشنواره مشترک، برگزاری جداگانه جشنواره توسط هر یک از دو وزارتخانه را موجب افزایش فرصت حضور و تجربه‌اندوزی دانشجویان دانستند.

موضوع دبیرخانه سیار جشنواره و ضرورت ایجاد برنامه‌ریزی منسجم و واحد برای دوره‌های آینده نیز از دیگر مطالبات مطرح‌شده از سوی دانشجویان بود.

همچنین دانشجویان بر ضرورت استفاده بیشتر از ظرفیت خود دانشجویان در حوزه‌هایی همچون مدیریت نشریات، اطلاع‌رسانی و تدریس کارگاه‌های آموزشی تأکید کردند.

یکی دیگر از دانشجویان با اشاره به تفاوت جشنواره تیتر با برخی جشنواره‌های دیگر، بر اهمیت فراهم کردن فرصت حضور دانشجویان بیشتر در جشنواره‌ها برای کسب تجربه و آمادگی بهتر برای دوره‌های بعد تأکید کرد.

در بخش پایانی نشست نیز یکی از دانشجویان با طرح این دیدگاه که جشنواره تیتر باید دانشجومحورتر باشد، درباره دستاوردهای حضور و برگزیده شدن در جشنواره پرسش‌هایی مطرح کرد.

دکتر جعفرپور در پاسخ، بر ارزش رزومه‌ای موفقیت دانشجویان در جشنواره تأکید کرد و گفت دستاوردهای این حوزه نباید صرفاً به زمان برگزاری جشنواره محدود شود. وی دانشجویان را به ارتباط با رسانه‌ها و مطبوعات و ورود حرفه‌ای‌تر به عرصه رسانه دعوت کرد و این فعالیت‌ها را بخشی از سابقه و رزومه حرفه‌ای آنان دانست.

این نشست با هدف ایجاد گفت‌وگوی مستقیم میان دانشجویان و مدیران فرهنگی و بررسی مسائل و چالش‌های پیش‌روی نشریات دانشجویی برگزار شد و فرصتی برای طرح مطالبات و پیشنهادهای دانشجویان درباره آینده فعالیت‌های رسانه‌ای دانشگاه‌ها فراهم کرد.

نشست دانشجویان با مدیران فرهنگی وزارت علوم در اختتامیه جشنواره تیتر ۱۴ برگزار شد

نشست دانشجویان با مدیران فرهنگی وزارت علوم در اختتامیه جشنواره تیتر ۱۴ برگزار شد

نشست دانشجویان با مدیران فرهنگی وزارت علوم در اختتامیه جشنواره تیتر ۱۴ برگزار شد

نشست دانشجویان با مدیران فرهنگی وزارت علوم در اختتامیه جشنواره تیتر ۱۴ برگزار شد

 
  •  
  •  
  •