روش‌های نوین ارتباطی مبتنی بر قرآن و نماز باید جای خود را به روش‌های قبلی بدهد/ جذب جوانان نیازمند حسن خلق است

به گزارش مفدا اصفهان، حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی امروز دوشنبه ۲۳ مرداد ماه در کارگاه «مدیریت اقامه نماز» که در آخرین روز از « سومین دوره توسعه مهارت و توانمندی‌های» مدیران و کارشناسان فرهنگی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در اصفهان برگزار شد، اظهارکرد: انسان به عنوان اشرف مخلوقات و از آن بالاتر پیامبران همواره به انجام امور فرهنگی توصیه شده‌اند، بسیاری از  مشکلات کنونی در جوامع مختلف از جمله ایران به مشکلات فرهنگی ارتباط دارد و این نشان می‌هد که ما کمتر به مبحث اخلاق و فرهنگ توجه کرده‌ایم.
وی درباره اهمیت ایجاد تغییرات مثبت و اصلاحات در دانشگاه‌ها و وحوزه تاکید کرد و یادآورشد: فراگیری مهارت‌های مختلف باید برای دانشجویان و حوزویان به عنوان یک اصل پذیرفته شود و این موضوع نیازمند نهضتی در حوزه و دانشگاه‌هاست.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی به ضرورت بازنگری در شیوه‌هایی که سال‌هاست در مجموعه‌های علمی کشور اجرا می‌شود، اما موفق نیست، اشاره کرد و ادامه داد: روش‌های نوین ارتباطی مبتنی بر قرآن و نماز باید جای خود را به روش‌های قبلی بدهد، جذب جوانان نیازمند محبت و حسن خلق بوده و هست و امور فرهنگی نیز از این اصل مستثنی نیست.
این استاد اخلاق اضافه کرد: اینکه علم افزایش یابد اما ادب و اخلاق فرد تنزل یابد اصلا خوب نیست، برای مثال دانش آموزان بیش از دانشجویان رسم ادب را به جا می‌آورند و دانشجویان مقاطع بالاتر نسبت به دانشجویان تازه وارد نسبت به اخلاق توجه کمتری دارند، این موضوع در مقوله نماز نیز وجود دارد و سنین پایین‌تر در جامعه بیشتر به اقامه نماز توجه می‌کنند.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور مشکلات فرهنگی امروز را به سرطان اخلاقی تشبیه کرد که باید درمان شود و در این مورد یادآور شد: غرور از جمله صفات است که باعث تشدید این معضل شده است، اینکه ما علم داریم و تحصیل کرده‌ایم نباید منجر به زیر پا گذاشته شدن اخلاق شود.
وی به آمار بالای تحصیلکرده‌های دانشگاهی اشاره کرد و دلیل این امر را نداشتن مهارت فارغ  التحصیلان برشمرد و افزود: شخص فارغ التحصیل بی مهارت نمی‌تواند شغلی داشته باشد، جامعه هم برای چنین فردی ایجاد شغل نمی‌کند و چنین فرد بیکاری نمی‌تواند مسکنی داشته باشد و در ادامه ازدواج کند، بنابراین مشکلاتش دو چندان می‌شود. بروز مشکلات و معضلات در جامعه متصل و در پی یکدیگر هستند، بنابراین در حل مشکلات باید زنجیره مورد بررسی قرار گیرد و برای حل آن از ابتدای این حلقه شروع کرد.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی در ادامه به خودباختگی، بی هویتی و عدم تفکر و تدبر در فعالیت‌های روزمره به عنوان معضل جامعه کنونی اشاره کرد و گفت: این موارد باعث شده که بسیاری از اصول مهم مانند نماز و قرآن را فراموش کنیم و در زندگی از آن‌ها کمتر بهره‌گیری نماییم.

رئیس ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به جایگاه کمرنگ نماز در دانشگاه‌ها، خاطرنشان کرد: نماز باید اصل و اولویت فعالیت‌های فرهنگی قرار گیرد، زیرا شاخص‌ها  و افعال گوناگونی مانند توحید، نبوت، بهداشت، پاکیزگی، نظم، خوشبویی، همسرداری، شهادت، انتخاب صحیح و تغذیه و بسیاری دیگر در نماز لحاظ شده و نقش کلیدی در زندگی ما دارد. در برخی دانشگاه‌ها دیده می‌شود که به هنر اهمیت می‌دهند، اما نماز از جایگاه پایین‌تری برخوردار است.
مدرس کارگاه مدیریت نماز در اختتامیه سومین دوره توسعه مهارت و توانمندی‌های مدیران و کارشناسان فرهنگی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور تصریح کرد: تمامی عناصر مادی نیز در نماز وجود دارند، برای مثال احترام به طبیعت، آفرینش، حیوانات، آب و خاک، مهربانی و عطوفت در نماز گردآوری شده و نشان می‌دهد که این رکن دینی خلاصه‌ای از بهترین‌ها است.

این استاد اخلاق و مسائل دینی درباره تشویق دانشجویان به توجه بیشتر به امور دینی و در راس آن نماز، اظهارکرد: مخاطب شناسی در این مبحث حرف اول را می‌زند، همچنین تشویق و ارتباط چهره به چهره خیلی بهتر از سخنرانی و دعوت عمومی پاسخ می‌دهد.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی از قرآن به عنوان کتابی سرشار از علوم مختلف تعبیر کرد و افزود: تدریس، تحلیل و بررسی آیات  قرآنی مرتبط با رشته‌های تحصیلی در کلاس‌های درسی و دانشکده‌ها می‌تواند بسیار مفید باشد، چراکه علمی‌ترین کتاب موجود در کره زمین قرآن کریم است و ما نباید از این موضوع غافل شویم.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور نسبت به آموزش مباحثی همچون شیوه‌های صحیح برقراری ارتباط میان فردی، آداب معاشرت و گفتگو و همسرداری تاکید کرد و ادامه داد: این مهارت‌های به ظاهر ساده، می‌تواند بسیاری از معضلات کنونی کشورمان را رفع کند، زیرا بسیاری از طلاق‌ها به همین مواردی که اشاره شد، برمی‌گردد.
وی درباره فضای مجازی نیز گفت: از این فضا و ابزار باید معتدلانه استفاده کرد، همه زندگی نباید تحت الشعاع شیوه‌ها  و ابزارهای نوین ارتباطی قرار گیرد، مثلا ما نیازمند کتاب خواندن هستیم و کتاب نباید جایگاه خود را به فضای مجازی بدهد.
 این مدرس علوم قرآنی و اخلاقی اضافه کرد: با احتساب تمامی تعطیلات در طول دوران تحصیلی، دانشجویان تنها حدود ۹ ماه به درس و کلاس مشغولند و بسیاری از مباحث مطرح شده در دانشگاه‌ها نیز عملا سودمند نیست، همچنین در خواندن مطالب مختلف باید این نکته توجه کنیم که آیا دانستن و خواندن این موضوع  واجب یا مستحب است و یا سبب حل مسئله در جامعه می‌شود؟

مدرس کارگاه «مدیریت اقامه نماز» به اهمیت شبهه‌زدایی در ترویج مسائل دینی تاکید کرد و یادآورشد: موضوعات دینی باید از زوایای مختلف برای جوانان تشریح شود، نباید در تشویق نسل جوان به امور دینی باعث دلزدگی آنان شویم.
وی در پایان تاکید کرد: همین امر اهمیت و سختی کار و فعالیت مدیران و متولیان فرهنگی را نشان می‌دهد، زیرا این افراد نقش کلیدی برای تربیت جوانان دارند، در عصر کنونی گفتگوی چهره به چهره بهتر جواب می‌هد و به متولیان این امر در دانشگاه‌ها پیشنهاد می‌کنم از شیوه های نوین و مستقیم ارتباطی برای  تاثیرگذاری بیشتر بهره گیرند.